Bygga carport

garage med carportOm du funderar på att bygga garage i det enda syftet att förvara bilen, kan det vara en idé att istället överväga att bygga carport. En carport är nämligen betydligt enklare och billigare att bygga än ett garage, samtidigt som den ger ett nästintill fullgott klimatskydd. I många fall kan en carport dessutom skydda din bil mot rost bättre än ett garage kan: utöver fukt är värme en katalysator för oxidering och ett varmgarage kan därför till och med accelerera rostangrepp jämfört med en carport!

Kostnad för carport

När det kommer till carports så är det ett ganska högt premium man får betala för en färdig byggsats, jämfört med att köpa lösvirke. Då konstruktionen i det här fallet är förhållandevis enkel så rekommenderar vi lösvirkesalternativet för alla med normal kunskap och händighet. Materialet till en ca 15 kvm stor carport går då att få för omkring 10,000 kronor medan motsvarande konstruktion kan kosta upptill tre gånger så mycket som byggsats.

Att tänka på

Många tror felaktigt att man inte behöver bygglov för att uppföra en carport, men faktum är att samma regler gäller för denna konstruktion som för ett garage. Det finns vissa undantag – om du bor utanför detaljplanerat område kan du slippa bygglov, liksom om du kan få din carport godkänd som friggebod (max 15 kvm, och du får inte ha någon annan friggebod eller motsvarande byggnad på tomten) – men i regel råder vi alla att höra med sin hemkommun kring vad som gäller där just de bor.

Tänk också på att planera din carport på ett bra sätt: många byggvaruhus har färdiga ritningar och inköpslistor för carports som kan vara till god hjälp. Investera gärna också i uttag för kupé och motorvärmare. På det viset kan du värma upp din bil mer energieffektivt än om du behöver värma upp ett helt garage! Det kräver lite mer arbete, speciellt om du måste gräva för kabel från huvudbyggnaden, men i det långa loppet är det värt det.

Fundera också kring ifall du behöver ta in hjälp från proffs för att uppföra din carport, eller om du kan klara det på egen hand. Vi brukar säga att om du är händig och kunnig nog för att bygga en altan eller byta tak så kommer du också kunna klara av att bygga din carport själv (ta dock gärna hjälp av några vänner!). Om du däremot känner dig osäker på den typen av konstruktioner rekommenderar vi att du tar in offerter från hantverkare och firmor som kan hjälpa dig med uppförandet. På det viset vet du att din carport blir välbyggd, samtidigt som konstruktionen då också täcks av hantverkarens försäkring och garantier. Börja här så får du enkelt kontakt med hantverkare som kan carports i din kommun.