Anlita proffs på garage och carport

montering av garageDen som är hantverkare eller extremt händig kan klara av att bygga ett garage eller en carport på egen hand. För oss vanliga dödliga är det dock oftast en bättre idé att kalla in kavalleriet för att försäkra oss om att jobbet blir rätt utfört. Här är några bra saker att känna till och tänka på när du ska anlita proffs för att uppföra ditt garage.

Ta in många offerter

Det första du behöver göra när du ska ta in hjälp för ett projekt av den här storleken, är att ta in många offerter. Många gör misstaget att ringa ”sin hantverkare” som kanske eller kanske inte är den bäst lämpade och mest prisvärda för jobbet. Använd istället en internetbaserad offerttjänst så slipper du gå igenom gula sidorna på jakt efter kompetens i närområdet, och se till att din offertförfrågan når minst en handfull olika firmor som får komma med bud till dig.

Viktigt tips! Istället för att jaga runt för egen maskin kan du nyttja så kallade ”offerttjänster” för att få in priser från olika byggfirmor som bygger garage, en sådan kostnadsfri service hittar du hos www.proffsbyggare.se.

Vad får du för pengarna?

Många gör också felet att stirra sig blinda på priset. Självklart är priset viktigt, men vi vet också hur det brukar bli i till exempel offentliga upphandlingar när enbart priset får styra: kvalitén blir lidande. Man får ofta vad man betalar för, och om någon är mycket billigare än de andra som offererar så har det ofta en anledning. Utöver priset bör du därför också beakta saker som garantier, förseningsviten, tidsplanering och andra saker som kan tillkomma både som extra kostnad och extra fördel för dig.

Gör din hemläxa

När du fått in offerter och börjat välja bland leverantörer är det dags att göra sin hemläxa och kolla upp vilka det är man har att göra med. Ett grundkrav du måste ha på din hantverkare är att denne har en giltig F-skattsedel. Detta kollar du enklast upp direkt med skatteverket. Andra saker som kan ha betydelse är ifall firman har många betalningsanmärkningar eller prickar hos Kronofogden (detta kollar du hos just Kronofogdemyndigheten) eller om ägaren till firman har en lång bakgrund av att starta och lägga ner bolag (kan ses hos Bolagsverket).

Om din tilltänkta leverantör klarar dessa tre punkter, så har du gjort det mesta i din makt för att försäkra dig om att du har med en seriös firma att göra. Be om referenser, gärna både bilder och telefonnummer, som en sista avgörande åtgärd.

Ha allt skriftligt

Se till att skapa och spara all dokumentation från projektet, från bygglovsansökan till offert och avtal. Självklart ska man inte måla fan på väggen, men skulle det uppstå problem längre fram så har du alltid dokumentation att styrka eventuella krav, skadestånd eller försäkringsärenden.

Underlätta för byggarna

Genom att göra en del av jobbet själv kan du spara mycket pengar (se bara till att detta är reglerat skriftligt då de flesta företag tar betalt för en avtalad tjänst även om det är du som utfört den – kanske har de behövt förbereda sig extra för den eller så har de avsatt tid och mantimmar för att genomföra den). Som allra minst bör du dock alltid röja undan och förbereda för hantverkarna så att de lätt har tillträde till platsen och kan etablera och göra sitt jobb.